صنایع پتروشیمی ارمغانی عظیم/وقتی تحریم ها بی معنی می شود

صافی – مجموعه پتروشیمی تبریز در مساحتی نزدیک به ۴۰۰ هکتار با صادرات سالانه ۴۰۰ هزار تن، بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی شمالغرب کشور و از برکات انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌آید.
no-photos

۳۹۱هکتار زمینی که پیش از انقلاب چیزی بجز یک زمین لم یزرع نبود، حالا پتروشیمی تبریز نام دارد، درست در جنوب غربی این شهر و جوار غربی پالایشگاه.

پتروشیمی، این‌روزها می‌تواند یکی از دلایل متعددی باشد که چهل‌سالگی انقلاب‌مان را جشن بگیریم، خوشحال باشیم، به گذشته افتخار کنیم و به آینده امیدوار باشیم.

شاید پتروشیمی تبریز یکی از دلایلی باشد که باعث شد چندماه پیش صادق نجفی، رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، از انتخاب تبریز به عنوان الگوی شهر صنعتی ایران سخن بگوید: با توجه به سابقه دیرینه صنعت در تبریز و در راستای تلاش‌هایی که انجام‌شده تبریز را به‌عنوان الگوی شهر صنعتی کشور معرفی می‌کنیم.

تولد پتروشیمی تبریز وسط جنگ

هنوز جنگ تمام نشده بود که در قانون بودجه سال ۶۶ کل کشور، اجرای طرح مجتمع پتروشیمی تبریز تصویب و کلیات طرح در بهمن‌ماه سال ۶۷ به تایید هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران رسید. فعالیت‌های طراحی و مهندسی در نیمه دوم سال ۱۳۶۸ و عملیات نصب نیز در سال ۱۳۷۱ آغاز شد.

خوراک مجتمع، نفتای سبک و سنگین و گاز مایع است که بخش عمده آن از پالایشگاه تبریز تأمین می‌شود.

واحد الفین به عنوان واحد مادر فرایند تولید در دی ماه ۱۳۷۵ راه اندازی شد و پس از آن واحدهای پلی اتیلن و پلی استایرن در سال ۱۳۷۷ در مدار تولید قرار گرفت.

واحدهای استخراج بوتادین و تولید ABS که اولین طرح توسعه مجتمع محسوب می‌شوند در تیر ماه ۱۳۸۲ وارد مرحله بهره‌برداری شدند. در سال ۱۳۸۴ واحد پنتان و در سال ۱۳۸۹ واحد پلی استایرن مقاوم ۲ که توسط کارشناسان مجتمع طراحی شده‌است، راه اندازی گردید و واحد SAN در مرحله مهندسی تفصیلی می‌باشد.

اما کارخانه‌های پتروشیمی جزو واحدهایی هستند که قاعدتا می‌بایست با اعمال تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران، دچار وضعی بحرانی شده و در مسیر تعطیلی قرار بگیرند، اما مدیران پتروشیمی تبریز از افزایش ۱۵درصدی تولیدات این واحد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته سخن می‌گویند.

طبق آخرین آماری که مدیران پتروشیمی تبریز ارائه داده‌اند، این مجموعه با ظرفیت تولید روزانه ۸۸۰تن محصول، رکورددار تولید و بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی شمالغرب کشور به حساب می‌آید.

صادرات ۴۰۰هزار تن محصول به ۳۶کشور دنیا

با اینکه رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده بود که صادرات ایران را به حداقل‌ترین میزان ممکن می‌رساند، حالا پتروشیمی تبریز به تنهایی سالانه ۴۰۰هزار تن از محصولات خود را به بازارهای بین‌المللی صادر می‌کند.

این بدین معناست که حدود ۶۰درصد از تولیدات سالانه پتروشیمی تبریز به خارج از کشور صادر می‌شود و ۳۶کشور، خریدار محصولات این واحد تولیدی به شمار می‌آیند.

نزدیکی و در برخی اوقات داشتن مرز مشترک، باعث شده امروز کشورهای اروپایی در بین خریداران صنایع پتروشیمی تبریز، بیش‌ترین میزان را به خود اختصاص بدهند.

آذرماه امسال، مدیرکل سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی سازمان تجارت ایران گفت که ۵۵ درصد صادرات کشور شامل محصولات پتروشیمی، صنایع فولادی و معدنی است. او تاکید کرد که باید این صنایع گسترش پیدا کنند.

جواد میرحیدری، کارشناس صنایع همگن به خبرنگار مهر می‌گوید: امروز پتروشیمی به محوری انکارناپذیر در صادرات غیرنفتی کشور تبدیل شده است و بدون تردید حمایت از صنایع پایین‌دستی پتروشیمی به دلیل ایجاد ارزش افزوده بیشتر و اشتغال بالاتر یک ضرورت است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

به عقیده او اگر بتوانیم با برنامه‌ریزی‌های منسجم صنایع پایین‌دستی پتروشیمی را توسعه دهیم، صادرات محصولات پایه و پایین‌دستی پتروشیمی از کشور در افق چشم‌انداز می‌تواند معادل نفت خام باشد و اتکا به نفت خام کاهش یابد.

احترام به محیط زیست با احداث ۱۰۰هکتار فضای سبز

اما آنچه معمولا در واحدهای تولیدی پتروشیمی زیرپا گذاشته شده و یا نادیده گرفته می‌شود، محیط زیست است. بیش‌تر گلایه فعالان محیط زیستی از صنایع این است که با توسعه و گسترش مجموعه خود، برخلاف اهداف توسعه پایدار به محیط زیست انسان ضربه‌هایی نابخشودنی می‌زنند.

این درحالی است که مسئولان و عوامل پتروشیمی تبریز ادعا می‌کنند که به محیط زیست احترام می‌گذارند و با کاهش مصرف انرژی به توسعه پایدار دست پیدا می‌کنند.

علی بهاری، یک کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: پتروشیمی تبریز با احداث ۱۰۰هکتار فضای سبز، به عنوان صنعت سبز شناخته می‌شود.

او می‌گوید: بزرگ‌ترین پروژه زیست محیطی در واحد ABS این مجموعه ساخته شده و تلاش دارد تا از آلوده کردن محیط و آسیب زدن به محیط زیست جلوگیری کند تا آنچه برای نسل آینده باقی می‌گذاریم، تنها پول و سرمایه مادی نباشد.

پتروشیمی تبریز طبق وعده مسئولان، سال آینده به خط اتیلن غرب کشور به تبریز پیوند می‌خورد. خطی به طول ۲هزار کیلومتر که از سال گذشته مراحل لوله‌گذاری آن شروع شده است.

ظرفیت تولید سالانه پتروشیمی تبریز به ۷۰۰هزار تن می‌رسد

ظرفیت کنونی تولید مجتمع پتروشیمی تبریز ۳۷۰هزار تن در سال است که با بهره برداری از این طرح و ایجاد واحدهای توسعه‌ای و جدید اتیل بنزین، استایرن منومر، استایرن و پنتان ۲، ظرفیت تولید مجتمع پتروشیمی تبریز ۲ برابر می شود و با ۳۵۰ هزار تن افزایش به بیش از ۷۰۰ هزارتن در سال می‌رسد.

این‌روزها که انقلاب‌مان ۴۰سال شده و به تعبیر بزرگان سیاسی و دینی به کمال خود رسیده است، فرصت مغتنمی است تا آنچه را در این سال‌ها به دست‌آورده‌ایم مرور کنیم. افتخار به گذشته و امید به آینده شاید بهترین شعاری است که می‌شد برای چهل‌سالگی انقلاب اسلامی ایران انتخاب کرد.

اما برخی‌ها در هر محفل و مجلسی دستاوردهای چهل‌ساله انقلاب اسلامی را در برق‌رسانی و گازرسانی به روستاها و مناطق محروم خلاصه می‌کنند درحالیکه انقلاب ما در کنار دستاوردهای بی‌شمار معنوی برای مردم از جمله آزادی و استقلال، دستاوردهای مادی مهمی نیز داشته است.

صنایع پتروشیمی تبریز یکی از همان دستاوردهاست که نزدیک به ۴۰۰هکتار از زمین‌های خالی و خشک را به بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی شمالغرب کشور تبدیل کرده است.

انتهای پیام/

سردبیر
سردبیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لیست تغییرات و بروز رسانی ها
1403
31 اردیبهشت
نسخه 1.2
  1. بهبود صفحه نمایش خبر
  2. اضافه شدن خبرهای مرتبط
  3. اضافه شدن خبرهای پیشنهادی
23 اردیبهشت
نسخه 1.1
  1. اضافه شدن پخش شبکه های تلویزیونی و رادیویی
  2. بهبود سرعت سایت
  3. بهبود پنل خبرنگاران
22 اردیبهشت
نسخه 1
  1. طراحی و پیاده سازی صفحات سایت شامل: صفحه اصلی، صفحه مشاهده خبر، صفحه آرشیو مطالب، صفحه آرشیو هشتک ها، صفحه اخبار تصویری، صفحه آرشیو اخبار تصویری
  2. طراحی و پیاده سازی هدر و فوتر سایت
  3. راه اندازی بخش امنیت سایت