تسویه خانه آب

شیرین سازی آب دریاها و اقیانوس ها

صافی نیوز / شیرین‌ سازی آب دریا هم فرصت‌ است و هم در صورت اجرای درست تهدید محسوب می گردد. تغییرات آب و هوایی، بحران‌های مربوط به آب را تشدید و تمرکز جهانی بر استفاده از دستگاه‌های نمک‌ زدایی و شیرین‌ سازی آب دریا به‌ عنوان بخشی از راه‌ حل این معضل رو به افزایش است.

سیدعمران طباطبایی – شیرین‌ سازی آب دریا هم فرصت‌ است و هم در صورت اجرای درست تهدید محسوب می گردد. تغییرات آب و هوایی، بحران‌های مربوط به آب را تشدید و تمرکز جهانی بر استفاده از دستگاه‌های نمک‌ زدایی و شیرین‌ سازی آب دریا به‌ عنوان بخشی از راه‌ حل این معضل رو به افزایش است.

در حال حاضر کمبود آب جمعیت جهان را بیش از پیش تحت‌ تأثیر قرار می دهد و این معضل به دلیل گرم شدن کره زمین در حال تشدید و بدتر شدن است و اکنون مهم‌تر از هر زمان دیگری یافتن راه‌ حل‌‎های پایدار برای خنثی کردن اثرات کم آبی باید مدنظر قرار گیرد.

شیرین‌ سازی یکی از سیاست‌های موفق در مواجه با کم‌ آبی در سراسر دنیا است به‌ طوریکه رشد سریع آب شیرین‌ کن‌ها منجر به دو برابر شدن ظرفیت تولید آب شیرین از منابع آب شور گردیده است.

امروزه بیش از گذشته در توسعه ظرفیت‌های شیرین‌ سازی آب دریا پیشرفت‌های چشمگیری شده است. نمک‌ زدایی آب شور و آب دریا یکی از راه‌های مناسب برای تأمین آب شیرین است که فرآیندهای مختلف شیرین ­‌سازی آب به دو دسته کلی حرارتی و غشایی تقسیم ­‌بندی می‌شود.

در فرآیند شیرین ­‌سازی به روش حرارتی تغییر فاز صورت می­‌گیرد و برای این تغییر فاز انرژی حرارتی زیادی مورد نیاز است که این فرآیند به سه دسته مهم تبخیر چند مرحله‌­ای، تبخیر چند اثره و بخار فشرده تقسیم می‌­شود.

شیرین ­‌سازی به روش غشایی از روش‌­های مرسوم در شیرین‌ سازی و تصفیه آب است که تغییر فازی در آن صورت نمی‌گیرد. این روش­‌ها به دو دسته کلی اسمز معکوس و الکترودیالیز تقسیم می­‌شود. فرآیند الکترودیالیز کاهش شوری آب را در غشاء تحت تأثیر اختلاف پتانسیل الکتریکی، از طریق انتقال یون­‌های حاصل از تجزیه آب انجام می­‌دهد. با عبور جریان الکتریکی از میان محلول آب شور که نقش الکترولیت را دارد، اجزاء محلول‌ ­شده یونی با بار مثبت جذب الکترود منفی و یون­‌های دارای بار منفی جذب الکترود مثبت شده و از غشاء عبور می­‌کنند و در نهایت آب باقی­مانده در میان این غشاء، عاری از نمک می­‌شود.

در فرآیند اسمز معکوس، از غشاهای نیمه تراوا برای جدا سازی آب شیرین از محلول نمک استفاده می­‌شود. در این فرآیند از غشاهای نیمه تراوا برای جدا سازی آب شیرین از محلول نمک استفاده می­‌شود. اگر داخل ظرفی یک غشاء نیمه تراوا نصب شود و در یک سمت آن آب شور و در سمت دیگر، آب خالص ریخته شود، با عبور آب خالص از غشاء سطح آب شور بالا و به‌ طور همزمان ارتفاع سمت آب خالص پایین می­‌آید. به این فرآیند که شامل عبور آب خالص به سمت آب شور است، فرآیند اسمزی گفته می­‌شود اما اگر فشار سمت آب شور افزایش یابد، به این معنی که نمک محلول در آب شور از غشاء عبور نکرده و بنابراین حجم آب خالص در سمت دیگر غشاء افزایش یابد، فرآیند را اسمز معکوس می‌نامند.

آب ورودی تحت فشار بالا پمپ قرار گرفته و جریانی در میان سطح غشاء ایجاد میشود. آب ورودی تحت این فشار بالا از غشاء عبور کرده و بیشتر جامدات محلول در آن از آب حذف و آب شیرین تولید می­‌شود. این روش مصرف انرژی نسبتاً پایینی دارد و عمدتاً برای شیرین ­‌سازی آب دریا مورد استفاده قرار می­‌گیرد. از جمله مزایای فرآیند اسمز معکوس نسبت به سایر روش­‌ها می‌­توان به راندمان بالای نمک ­‌زدایی، عدم نیاز به مواد شیمیایی و نیاز کمتر به افراد متخصص و تمام وقت را نام برد. مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانه‌­ای این فرآیند در مقایسه با تقطیر چند مرحله‌ای و تقطیر چند اثره کمتر است.

سهم فناوری های مختلف در نمک زدایی در جهان، اثرات زیست محیطی دستگاه‌های آب­ شیرین‌ ­کن­ را دو چندان می کند. آب‌ شیرین کن‌ها با توجه به نوع روش شیرین‌ سازی و نحوه بهره‌ برداری از آنها در کوتاه مدت و بلند مدت می‌توانند آثار زیست محیطی مختلفی را بر محیط اطراف خود داشته باشند و مهم‌ترین آثار زیست محیطی ناشی از این فعالیت‌ها، مربوط به تخلیه پساب آنها به محیط است.

پساب آب شیرین‌ کن‌ها به علت وجود سه عامل شوری، حرارت و مواد شیمیایی آثار زیست محیطی نامطلوبی را بر محیط پیرامون خود ایجاد می‌کند. به علاوه در اثر آبگیری آب شیرین کن ­‌ها از دریا، مقادیری از آبزیان همچون ماهی‌­ها، ستاره دریایی، حلزون­‌ها و جلبک­‌ها به همراه آب وارد لوله‌های ورودی آب شیرین­ کن می‌­شوند و از بین می­‌روند.

غلظت بالای نمک در دریا منجر به افزایش کدورت آب می­‌شود و در نتیجه از ورود نور به آب جلوگیری کرده و در فرایند فتوسنتز تداخل ایجاد می­‌کند. با افزایش غلظت نمک در دریاها از تعداد پلانکتون­‌ها کاسته می­‌شود. خرچنگ‌­ها و بی‌­مهرگان دریایی حساس به افزایش شوری اند و این امر تاثیر منفی بر حیات آن­ها دارد.

در پساب سیستم آب‌ شیرین­کن‌­ها عمدتاً فلزاتی مانند نیکل، مس، آهن، روی، کروم وجود دارد که بیش­تر از غلظت آن­ها در دریا است. فلزات سنگین می­‌توانند در پیکره آبی، زنجیره غذایی و بافت آبزیان تجمع کرده و در طولانی مدت اثرات جبران ‌ناپذیری بر جای گذارند.

در آب اقیانوس‌ها و دریاها، اختلاف دمایی تأثیر مستقیمی بر کاهش جمعیت فیتوپلانکتون­‌ها و ماهی‌­ها در نواحی اطراف خروجی آب شیرین‌کن‌ها دارد. مهم‌ترین اثرات زیست محیطی ایجاد شده توسط فرایندهای شیرین سازی در اثر دفع پساب حاصل می‌شود و به همین خاطر تخلیه پساب باید در مناطقی صورت گیرد که اکوسیستم حساسیت کمتری در مقابل بار آلاینده‌های ورودی داشته باشد و یا ترکیبات خروجی پساب باید قبل از ورود به دریا کاملاً تصفیه شود که یکی از پیشنهادات کاهش اثرات زیست ‌محیطی، دفع پساب در محل­‌هایی است که کمترین مخاطرات زیست محیطی را به دنبال داشته باشند.

انتهای پیام/

QR Code https://safinews.ir/127741/%d8%b4%db%8c%d8%b1%db%8c%d9%86-%d8%b3%d8%a7%d8%b2%db%8c-%d8%a2%d8%a8-%d8%af%d8%b1%db%8c%d8%a7%d9%87%d8%a7-%d9%88-%d8%a7%d9%82%db%8c%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%b3-%d9%87%d8%a7/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لیست تغییرات و بروز رسانی ها