مقایسه رأی اعتماد پارلمان‌نشینان به کابینه رئیسی و پزشکیان

صافی نیوز / مقایسه آراء مجلس یازدهم به کابینه ابراهیم رئیسی و مجلس دوازدهم به کابینه مسعود پزشکیان نشان از دارد که دولت چهاردهم حداکثر آرای پارلمانی‌ها را از آن خود کرد.
دولت

به گزارش صافی، می گویند هر آمدنی را رفتنی است اما برخی زودتر از زمان مشخص شده از ادامه مسیر باز می‌مانند، در این ۴۵ سالی هم که از انقلاب می‌گذرد، روسای جمهوری بودند که در نیمه راه از قطار  پیاده شده‌اند، خواه با تصادف و شهادت یا در نتیجه عزل و برکناری.

ابوالحسن بنی‌صدر به دلیل برکناری و محمدعلی رجایی به دلیل شهادت ۲ رئیس جمهوری بودند که نتوانستند عمر دولت خود را به پایان برسانند. در اردیبهشت امسال نیز با درگذشت شهادت گونه ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم و همراهانش در حادثه سقوط بالگرد رئیس جمهوری، عمر دولت سیزدهم ۳ ساله به پایان رسید و دولت چهاردهم یک سال زودتر از موعد قانونی خود تشکیل شد. سرنوشت سکانداران ۱۹ وزارتخانه مشخص شد

سرنوشت ۱۹ وزیر پیشنهادی مسعود پزشکیان به بهارستان، امروز با رأی پارلمانی‌ها مشخص شد و همانطور که پیش بینی می‌شد، همگی آنان رأی کسب کردند. هر چند که جلسات برخی از وزرای پیشنهادی با تنش و مخالفت‌هایی از سوی برخی نمایندگان تندرو و منتقد دولت همراه بود اما آرای بهارستان پس از نطق غیر منتظره و هوشمندانه مسعود پزشکیان تغییر کرد.  

رئیس دولت چهاردهم چهاردهم در دفاع از وزیر بهداشت گفت: «چه کسی گفته آقای ظفرقندی با ولایت نیست. چرا می‌خواهید او را از کشتیِ نظام پیاده کنید. از هیچی سردر  نیاورم از بهداشت و درمان سر در می اورم، اعتماد کنید. اینگونه نیست که کسی بیاید و جهت‌گیری او در مقابل ولایت و سیاست باشد و من با او کنار بیایم، در مناظرات هم با قدرت از ولایت و اعتقاد و انقلاب دفاع می‌کردم و می‌کنم و در دانشگاه تهران جلسه گذاشته بودم برویم ببیند چه گفته‌ام، من که کوتاه نمی‌آیم، چه کسی گفته اینها در مقابل ولایت‌اند.»

او همچنین گفت: «آقای سیدعباس صالحی قبول نمی‌کرد وارد کابینه شود، چندبار حرف زدیم اما قبول نکردند، رفتم پیش رهبری و گفتم این فهرست است ، این موضوع را به رهبری گفتم ایشان تماس گرفت و فرمودند ایشان به دولت بیایند. خانم صادق مالواجرد نیز مورد تایید رهبری انقلاب بودند.»

بیشترین و کمترین رأی به وزرای کابینه اول رئیسی و پزشکیان

مطابق بند «ه» ماده ۱۱۷ آئین‌نامه، وزرای پیشنهادی در صورتی از مجلس رأی اعتماد کسب می کنند که بتوانند رأی اکثریت مطلق نمایندگان یعنی نصف به علاوه یک را به دست آورند.

برهمین اساس در دولت سیزدهم بیشترین آرای نمایندگان (۲۷۷ رأی موافق) به امین حسین رحیمی، وزیر دادگستری رسید و امیر محمدرضا آشتیانی با کسب (۲۷۴ رأی موافق) برای تصدی وزارت دفاع در رتبه دوم قرار دارد. 

سیدحمید سجادی با کمترین رأی مجلس یازدهمی‌ها (۱۶۵ رأی موافق) توانست راهی وزارت ورزش و جوانان شد.

همچنین ۴ وزارتخانه مورد تایید آن مجلس کمتر از ۲۰۰ رأی اعتماد کسب کردند. حسین باغگلی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش هم که نتوانسته بود از سد نمایندگان مجلس عبور کند، او (۱۹۳ رأی مخالف و ۷۶ رأی موافق) از بهارستانی‌ها گرفته بود. با این حال، کابینه ابراهیم رئیسی در طول ۳ سال حضورش در پاستور با تغییر و تحولاتی همراه بود. حجت‌الله عبدالملکی، وزیر کار در پی افزایش مخالفت‌های مجلس یازدهمی‌ها از حضور در کابینه استعفا داد. رستم قاسمی هم به دلیل بیماری از سکانداری وزارت راه و شهرسازی استعفا داد اما به فاصله چند روز از استعفای خود درگذشت. 

جواد ساداتی‌نژاد نیز از حضور در وزارت جهاد کشاورزی برکنار شد و جای خود را به محمدعلی نیکبخت داد. حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان هم از دیگر وزرای دولت سیزدهم بود که از سمت خود استعفا داد. 

در دولت چهاردهم نیز از ۱۹ وزیر معرفی شده، اکثریت آنان توانستند بیش از ۲۰۰ رأی نمایندگان را از آن خود کنند.  بر همین اساس  امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع با کسب ۲۸۱ رأی بیشترین رأی نمایندگان را به نام خود ثبت کردو علی اکبر صالحی با کسب ۲۷۲ رأی در رتبه دوم قرار گرفت. 

محمدرضا ظفرقندی هم با کسب ۱۶۳ رأی کمترین رأی بهارستانی‌ها را دریافت کرد و پس از او رضا صالحی امیری هم با ۱۶۸ رأی پشت سر او قرار دارد.

 بازماندگان دولت رئیسی در دولت پزشکیان

در کابینه پیشنهادی پزشکیان سه وزیر رئیسی نیز حضور داشتند، اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات، امین حسین رحیمی وزیر دادگستری و عباس علی‌آبادی وزیر صمت در دولت رئیسی بودند که در دولت جدید نیز در کابینه پیشنهادی قرار گرفتند با این تفاوت که علی آبادی به عنوان وزیر نیرو معرفی شده بود.

هرسه وزیر بازمانده از دولت سیزدهم توانستند از مجلس اصولگرای دوازدهم رأی اعتماد بگیرند.آرای اسماعیل خطیب به نسبت دوره قبل افزایش پیدا کرده بود  و ۲۶۱ نفر برای سکانداری مجلس دوازدهم به او رأی دادند. امین حسین رحیمی نیز ۲۶۸ رأی و علی آبادی هم ۲۵۵ رأی از نمایندگان گرفتند. 

خطیب و رحیمی در شهریور ۱۴۰۰، به ترتیب ۲۲۲ رأی موافق و ۲۷۷ رأی موافق اخذ کرده بودند. علی آبادی هم در دولت سیزدهم، در پی استیضاح سیدرضا فاطمی امین، برای سکانداری وزارت صنعت، معدن و تجارت به مجلس معرفی شد که ۱۸۷ رأی موافق، ۵۸ رأی مخالف، ۸ رأی ممتنع و ۲ رأی باطله کسب کرد.

 جوان‌ترین و مسن‌ترین وزیر چه کسی لقب گرفت؟

در دولت سیزدهم، ۱۸ تن از وزرای آن توانستند از فیلتر نمایندگان مجلس عبور کنند و میانگین سنی کابینه اول ۵۳ سال بود، جوانترین وزیر دولت سیزدهم حجت‌الله عبدالملکی بود که با ۴۰ سال سن توانسته بود سکانداری وزارت کار را از آن خود کند و مسن‌ترین وزیر دولت رئیسی هم احمد وحیدی با ۶۳ سال بود.

اما لقب جوانترین وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم به صورت مشترک به ستار هاشمی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فرزانه صادق مالواجرد وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با ۴۸ سال سن تعلق می‌گیرد. عبدالناصر همتی هم با ۶۷ سال سن به عنوان مسن‌ترین وزیر پیشنهادی کابینه شناخته می‌شود. میانگین سنی وزرای دولت پزشکیان ۵۹ سال و هفت ماه است که ۶ سال و ۷ ماه از دولت سیزدهم پیرتر است. 

* مقایسه آرای مجالس یازدهم و دوازدهم به دو کابینه اول سید ابراهیم رئیسی و مسعود پزشکیان را در جدول زیر ببینید.

وزارتخانهکابینه اول ابراهیم رئیسیکابینه اول مسعود پزشکیان
وزیر پیشنهادیتعداد رأیوزیر پیشنهادیتعداد رأی
آموزش و پرورشحسین باغگلیموافق: ۷۶مخالف: ۱۹۳(رأی نیاورد)علیرضا کاظمیموافق: ۲۶۸مخالف:
ارتباطات و فناوری اطلاعاتعیسی زارع‌ پورموافق: ۲۵۶مخالف: ۱۷ستار هاشمیموافق: ۲۶۴مخالف:
اطلاعات اسماعیل خطیبموافق: ۲۲۲مخالف: ۴۸اسماعیل خطیبموافق: ۲۶۱مخالف:
اقتصادی و امور داراییاحسان خاندوزیموافق: ۲۵۴مخالف: ۲۵عبدالناصر همتیموافق: ۱۹۲مخالف:
امور خارجهحسین‌ امیرعبداللهیانموافق: ۲۷۰مخالف: ۱۰عباس عراقچیموافق: ۲۴۷مخالف:
بهداشت و درمان و آموزش پزشکیبهرام عین‌اللهیموافق: ۲۱۴مخالف: ۵۵محمدرضا ظفرقندیموافق: ۱۶۳مخالف:
کار، تعاون و رفاه اجتماعیحجت‌الله عبدالملکیموافق: ۱۹۱مخالف: ۷۷احمد میدریموافق: ۱۹۱مخالف:
جهاد کشاورزیسیدجواد ساداتی‌نژادموافق: ۲۵۳مخالف: ۲۷غلامرضا نوری‌قزلجهموافق: ۲۵۳مخالف:
دادگستریامین ‌حسین رحیمیموافق: ۲۷۷مخالف: ۵امین حسین رحیمیموافق: ۲۶۸مخالف:
دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلحمحمدرضا آشتیانیموافق: ۲۷۴مخالف: ۴عزیز نصیرزادهموافق: ۲۸۱مخالف:
راه و شهرسازیرستم قاسمیموافق: ۲۶۷مخالف: ۱۴فرزانه صادق مالواجردموافق: ۲۳۱مخالف:
صنعت، معدن و تجارتسیدرضا فاطمی امینموافق: ۲۰۵مخالف: ۶۰محمد اتابکموافق: ۲۳۱مخالف:
علوم، تحقیقات و فناوریمحمدعلی زلفی‌گلموافق: ۲۱۰مخالف: ۵۶حسین سیمایی صرافموافق: ۲۲۱مخالف:
فرهنگ و ارشاد اسلامیمحمدمهدی اسماعیلیموافق: ۱۸۱مخالف: ۷۷عباس صالحیموافق: ۲۷۲مخالف:
کشوراحمد وحیدیموافق: ۲۶۶مخالف: ۱۶اسکندر مومنیموافق: ۲۵۹مخالف:
میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگریعزت‌الله ضرغامیموافق: ۲۶۲مخالف: ۱۳رضا صالحی امیریموافق: ۱۶۸مخالف:
نفتجواد اوجیموافق: ۱۹۸مخالف: ۷۰محسن پاک‌نژادموافق: ۲۲۲مخالف:
نیروعلی اکبر محرابیانموافق: ۲۲۰مخالف: ۴۷عباس علی‌آبادیموافق: ۲۵۵مخالف:
ورزش و جوانانحمید سجادیموافق: ۱۶۵مخالف: ۱۰۸احمد دنیامالیموافق: ۲۵۳مخالف:

انتهای پیام/

سردبیر
سردبیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لیست تغییرات و بروز رسانی ها
1403
31 اردیبهشت
نسخه 1.2
  1. بهبود صفحه نمایش خبر
  2. اضافه شدن خبرهای مرتبط
  3. اضافه شدن خبرهای پیشنهادی
23 اردیبهشت
نسخه 1.1
  1. اضافه شدن پخش شبکه های تلویزیونی و رادیویی
  2. بهبود سرعت سایت
  3. بهبود پنل خبرنگاران
22 اردیبهشت
نسخه 1
  1. طراحی و پیاده سازی صفحات سایت شامل: صفحه اصلی، صفحه مشاهده خبر، صفحه آرشیو مطالب، صفحه آرشیو هشتک ها، صفحه اخبار تصویری، صفحه آرشیو اخبار تصویری
  2. طراحی و پیاده سازی هدر و فوتر سایت
  3. راه اندازی بخش امنیت سایت