0:40 1403/02/27
آمريکا:

هنوز به نقطه‌ ترک مذاکرات وين درباره برجام نرسيده ایم

صافی نیوز / سخنگوي وزارت خارجه آمريکا گفته کشورش هنوز به نقطه ترک مذاکرات وين در خصوص توافق هسته‌اي برجام نرسيده است.
ند پرایس

به گزارش صافی به نقل از فارس، پرايس در نشست خبري روزانه درباره مذاکراتي که در شهر وين براي بازگرداندن آمريکا به برجام انجام مي‌شود گفت: «اين روند نمي‌تواند براي مدت نامعلوم ادامه پيدا کند. هنوز در نقطه ترک مذاکرات قرار نداريم. کماکان معتقديم بازگشت به پايبندي برجام در محدوده احتمالات امکان‌پذير قرار دارد.»

شب گذشته «آنتوني بلينکن»، وزير خارجه آمريکا در يک نشست خبري مشترک با «هايکو ماس»، وزير خارجه آلمان مدعي شده بود واشنگتن به نقطه‌اي که بازگشت به برجام منافع کمتري براي آمريکا ايجاد کند نزديک‌تر شده است.

وزير خارجه آمريکا در آن نشست خبري گفت: «داريم به نقطه‌اي که بازگشت به برجام همان دستاوردهاي توافق اوليه را مجدداْ ايجاد نکند نزديک‌تر مي‌شويم. زيرا با گذشت زمان، برنامه هسته‌اي ايران رو به پيشرفت است، اين کشور از سانتريفيوژهاي پيشرفته‌تري استفاده مي‌کند، مواد هسته‌اي بيشتري غني‌سازي مي‌کند، دانش بيشتري کسب مي‌کند و بنابراين، نقطه‌اي وجود خواهد داشت که در آن، اکتساب تمامي منافع برجامي از طريق بازگشت به همان توافق دشوارتر خواهد بود.

وي ادامه داد: «ما هنوز به آن نقطه نرسيده‌ايم ولي داريم به آن نزديک مي‌شويم و به همين دليل هم هست که به صراحت گفته‌ايم که توانايي بازگشت دوجانبه به برجام براي مدت نامعلوم، پايدار نيست.»

دولت «جو بايدن» مدعي است قصد دارد از طريق مذاکرات جاري در شهر وين، پايتخت اتريش زمينه‌هاي لازم براي بازگشت کشورش به توافق هسته‌اي برجام را فراهم کند.

«دونالد ترامپ»، رئيس‌جمهور سابق آمريکا ارديبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از اين توافق مورد تأييد شوراي امنيت سازمان ملل متحد خارج شد و سياست موسوم به «فشار حداکثري» را در دستور کار قرار داد.

مقام‌هاي دولت جو بايدن بارها به صراحت به شکست سياست فشار حداکثري اعتراف کرده‌اند اما تا کنون از انجام اقداماتي که براي بازگشت به اين توافق لازم هستند سرباز زده‌اند.

روزنامه انگليسي «تهران‌تايمز» به تازگي در خبري اختصاصي فاش کرده «رابرت مالي»، نماينده ويژه دولت آمريکا در امور ايران گروهي مخفيانه براي مشورت گرفتن از تندروترين کارشناسان ضد ايراني از جمله مقام‌هاي دولت «دونالد ترامپ» تشکيل داده است.

روزنامه تهران‌تايمز با اشاره به فشارهاي دولت‌هاي اروپايي روي ايران براي بازگشت به ميز مذاکرات نوشته دولت «جو بايدن»، رئيس‌جمهور آمريکا همزمان با اين فشارها مشغول همکاريي‌هاي تنگاتنگ با گروهي از افراطي‌ترين کارشناسان ضد ايراني براي تخريب مذاکرات وين در صورت آغاز آن بوده است.

تهران‌تايمز خاطرنشان کرده زماني که ترامپ از برجام خارج شد باور بسياري از تحليلگران اين بود که جمهوري‌خواهان با هر نوع توافق هسته‌اي با ايران مخالفند. در آن زمان، حمايت برخي از شخصيت‌هاي حزب جمهوري‌خواه مانند اليوت آبرامز، جان بولتون و دابوويتز از تصميم ترامپ براي خروج از برجام اين باور را تقويت مي‌کرد.

با اين حال، تايمز مي‌گويد مستنداتي که مشاهده مي‌کرده نشان مي‌دهد مسئله کمي متفاوت است. اين مستندات نشان مي‌دهند رابرت مالي از مخالفان برجام کمک مي‌خواهد و اين اقدام او بخشي از راهبردي چند وجهي است که توسط جمهوري‌خواهان و دموکرات‌ها مشترکاً طراحي شده است.

جمهوري اسلامي ايران تا يک سال بعد از خروج آمريکا از برجام به تمامي تعهداتش ذيل اين توافق عمل کرد تا به کشورهاي اروپايي که وعده مي‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران مي‌کنند فرصت دهد براي تحقق اين وعده تلاش کنند.

بعد از گذشت يک سال از خروج آمريکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اينکه کشورهاي اروپايي به وعده‌هايشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذيل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ايران ذيل مفاد توافق هسته‌اي برجام صورت مي‌گرفت.

جمهوري اسلامي ايران، بعد از برداشتن ۵ گام براي کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دي‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد ديگر با هيچ محدوديتي در حوزه عملياتي (شامل ظرفيت غني سازي، درصد غني سازي، ميزان مواد غني شده، و تحقيق و توسعه) مواجه نيست.

تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وين ميان آمريکا و ساير طرف‌هاي برجام غير از ايران براي تسهيل بازگشت آمريکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها مي‌گويند پيشرفت‌هاي ملموسي در اين مذاکرات حاصل شده اما پاره‌اي اختلافات کماکان باقي است.

يکي از زمينه‌هاي اختلاف در اين مذاکرات اصرار آمريکا بر حفظ برخي از تحريم‌هايي است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام عليه ايران اعمال کرده است. مضاف بر اين، دولت بايدن اعلام کرده هيچگونه ضمانتي نمي‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌هاي بعدي آمريکا از برجام بدهد.

مضاف بر اين، مقام‌هاي دولت آمريکا پيش از اين تصريح کرده‌اند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکويي» جهت پرداختن به ساير اختلافات از جمله مسائل موشکي و منطقه‌اي استفاده کنند.

اخيراً مقام معظم رهبري در جلسه‌اي تأکيد کردند آمريکايي‌ها خواستن گنجاندن بندي در توافق هسته‌اي برجام براي ملزم کردن ايران به گفت‌وگو بر سر مسائل موشکي و منطقه‌اي هستند.

رهبر انقلاب اسلامي در آخرين ديدار با دولت دوازدهم خاطرنشان کردند: «آمريکايي‌ها در زبان و وعده مي‌گويند تحريم‌ها را بر مي‌داريم اما تحريم‌ها را برنداشتند و برنمي‌دارند، ضمن آنکه شرط هم مي‌گذارند و مي‌گويند که بايد در همين توافق جمله‌اي بگنجانيد که بعداً درباره برخي موضوعات صحبت شود و گرنه توافقي نخواهيم داشت.»

حضرت آيت‌الله خامنه‌اي گفتند: «آنها مي‌خواهند با گذاشتن اين جمله، بهانه‌اي براي دخالت‌هاي بعدي خود درباره اصل برجام و مسائل موشکي و منطقه‌اي فراهم کنند و اگر ايران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگويند توافق را نقض کرده‌ايد و توافق، بي‌توافق.»

جمهوري اسلامي ايران تأکيد کرده با توجه به اينکه آمريکا طرفي بوده که توافق را نقض کرده اين واشنگتن است که بايد با رفع تحريم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجراي تعهدات آمريکا مورد راستي‌آزمايي قرار گيرد. تهران البته تأکيد کرده اصرار يا عجله‌اي براي بازگشت آمريکا به توافق ندارد.

انتهای پیام/

سردبیر
سردبیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لیست تغییرات و بروز رسانی ها
1403
23 اردیبهشت
نسخه 1.1
  1. اضافه شدن پخش شبکه های تلویزیونی و رادیویی
  2. بهبود سرعت سایت
  3. بهبود پنل خبرنگاران
22 اردیبهشت
نسخه 1
  1. طراحی و پیاده سازی صفحات سایت شامل: صفحه اصلی، صفحه مشاهده خبر، صفحه آرشیو مطالب، صفحه آرشیو هشتک ها، صفحه اخبار تصویری، صفحه آرشیو اخبار تصویری
  2. طراحی و پیاده سازی هدر و فوتر سایت
  3. راه اندازی بخش امنیت سایت